Är jag för gammal för att bli mamma?

Är jag för gammal för att bli mamma?

Jag upplevde något väldigt annorlunda och speciellt denna vecka. Jag fick ett telefonsamtal från en dansk kvinna. Hon frågade om jag kunde hjälpa henne. Jag sa att jag behövde få veta lite mer om henne innan jag svarade på frågan. Hon berättade då för mig att hon behövde acceptera det faktum att hon aldrig kommer att bli mamma.

Min erfarenhet är att kvinnor kan säga så och att de inte känner till alternativen: spermadonation, äggdonation och embryodonation. Jag frågade om hennes ålder och förberedde mig på att ge henne några goda nyheter om alla alternativ som finns.

Jag blev förvånad och förväntade mig inte svaret, hon sa "Jag är 76 år gammal och jag har aldrig accepterat att jag inte blev mamma, jag är fortfarande sorgsen efter alla år, kan du hjälpa mig att ändra mitt fokus?”

Detta var ett telefonsamtal som påminde mig om vikten av att försöka bli gravid när vi faktiskt har chansen. Många av mina patienter mellan 43 och 49 år ställer den frågan: är jag för gammal för att bli mamma?

Jag frågar dem vad de är rädda för, och de svarar

 • Jag är rädd för hur det kommer att påverka barnet att ha en gammal mamma
 • Jag är rädd för min familjs och vänners reaktioner
 • Jag är rädd att jag blir sjuk och inte kan ta hand om barnet
 • Jag är rädd att folk kommer att tro att jag är självisk
 • Jag är rädd att min kropp inte kan hantera medicinen och graviditeten

Det jag märker är att de flesta bekymmer handlar om barnet. De är redan oroade å barnets vägnar; de tänker redan som mödrar!

Det här är några ord från mig till dig som är mellan 40 och 49 och tycker att du är för gammal:

 • Jag vet att du har kämpat för att bli gravid, kanske i flera år, och jag vet att det svåraste inte är att fortsätta behandlingen, utan att sluta. Det har varit en lång resa mot ditt barn och du planerade inte att det skulle ta så lång tid.
 • När du blir gravid och du håller barnet i dina armar, kommer ditt fokus vara på barnet och inte på vad alla omkring dig tycker om ditt projekt.
 • Hur kan det vara själviskt att skapa ett barn när du flyttar fokus från dig själv till barnet?
 • Denna behandling är mycket mer skonsam mot din kropp än IVF med egna ägg. Vid äggdonation och embryoadoption använder du mindre medicinering och behöver enbart bygga upp en perfekt livmoderslemhinna som embryot kan fästa i.
 • Tänk på supporten som finns runt dig, vänner och familj hjälper dig om du behöver det.

Så tillbaka till telefonsamtalet med den danska kvinnan. Vill du sitta hemma vid 76 års ålder och ångra att du inte försökte bli gravid när du hade chansen? Den här kvinnan hade inte möjlighet att göra äggdonation eller embryoadoption, men du har.

Så om du väljer att göra en behandling kan det bli två olika resultat:

 1. Du blir gravid och blir mamma.
 2. Du nådde inte ditt mål, men vet i ditt hjärta att du försökte allt, och det gör det lättare att acceptera situationen.

Jag sa till kvinnan att jag verkligen skulle vilja hjälpa henne. Hon kommer också att hjälpa mig. Hon hjälper mig att förstå konsekvenserna av att inte kunna uppfylla en dröm. Du har fortfarande chansen – ta den!

Lycka till!
Tone Bråten