Försöker ni förändra varandra?

Försöker ni förändra varandra?

Som rådgivare jobbar jag mycket med par. Par som befinner sig i en situation som de inte hade förväntat sig att hamna i. Plötsligt måste de fatta beslut som kan störa deras värderingar, inre frid och respekt för varandra. Jag upplever stor skillnad mellan mannen och kvinnorna när det gäller att hantera en stressig situation.

Många av de par jag har pratat med har upplevt flera misslyckade IVF-försök. Jag använder mycket tid till att normalisera skillnaderna mellan mannen och kvinnorna när det gäller bearbetning av känslor, deras individuella behov av stöd och förståelse i en stressig situation.

Vad jag upplever är att en av de vanligaste orsakerna till gräl är att vi försöker ändra vår partner så att han/hon känner och tänker som vi själva.

Jag ska nu försöka visa dig några vanliga skillnader mellan hur en man och en kvinna kan reagera efter ett misslyckat försök:

  • Kvinnan sörjer att hon förlorat sin chans att bli gravid och få barn vid försöket. Hon har gjort många förberedelser inför försöket, har försökt behålla sina förhoppningar och sin motivation och nu är hon hjärtekrossad.
  • Hon behandlar sina känslor genom att prata om situationen och försöker hitta en anledning till det misslyckade försöket, hon behöver göra nya planer så att hon kan fokusera på nästa steg mot att få barn. Hon behöver känna att hennes partner förstår och har tid att lyssna på henne.
  • Mannen sörjer/känner sig ledsen för att han har en kvinna som inte är nöjd, alla vill ha en lycklig kvinna. Han känner sig otillräcklig för att han inte kan hitta en lösning, han kan inte göra sin partner gravid och kan inte ge henne det barn som hon och han önskar.
  • Han behandlar sina känslor genom att göra något aktivt, eller lägga sitt fokus på något annat. Han tänker mer rationellt och efter kort tid kommer han att vara redo för nästa plan.

Så, som du kan se sörjer kvinnorna över barnet som de förlorat och mannen över att han har en olycklig kvinna, och de finner olika sätt att hantera sina känslor.

Mannen kommer snart att försöka muntra upp sin kvinna, medan kvinnan behöver mer tid för att behandla sina känslor. I detta skede kan paret börja gräla. Mannen vill att kvinnan ska vara motiverad och rationell (som han själv). Kvinnan vill se att mannen också sörjer, för att visa att barnprojektet är viktigt även för honom (som för henne).

Det är väldigt viktigt att vi respekterar våra skillnader i att vara man och kvinna i ett så här emotionellt och viktigt projekt. Respektera era skillnader, försök inte ändra din partner till att bli som du. Nästa gång du grälar – fråga dig detta: "försöker jag ändra min partner för att vara mer som jag nu"?

Jag vill visa dig hur man accepterar och respekterar varandra, och inte försöker förändra varandra.

Tone Bråten