Jag måste välja mellan fertilitetsbehandling och min man

Jag måste välja mellan fertilitetsbehandling och min man

Vi behöver alla fatta svåra beslut i våra liv och vissa beslut är svårare än andra.

Jag har pratat med några kvinnor som måste välja om de vill ha barn, eller behålla sin man som är emot behandling med äggdonation eller embryodonation. Kvinnorna har hittat en man som de älskar, en man som uppfyller många av deras behov, men inte behovet att få barn och bli mamma.

När en kvinna passerar åldern för när hon kan få ett barn med hennes gener har hon också en begränsad tid kvar för äggdonation eller embryoadoption, eftersom även det är åldersbegränsade projekt. Det innebär också att hon kommer att ha begränsad tid för att prata med sin partner om att genomgå behandlingen tillsammans med henne.

Ett par måste vara överens om att genomgå en donationsbehandling tillsammans och jag har under årens lopp upplevt att vissa kvinnor måste göra ett val: behandlingen eller mannen!

Det kan finnas många olika anledningar till att de behöver göra ett sådant val, men här är några av dem:

  • Mannen har barn från tidigare förhållande och hon har inga barn, men han vill inte ha fler barn.
  • Mannen har låg spermiekvalitet, eller ingen spermier alls att använda i behandlingen, och han vill inte använda en spermadonator.
  • Mannen vill inte vara en "gammal pappa" och vill bara fortsätta sitt liv utan barn.
  • Mannen känner att om de inte kan göra barnet på naturlig väg så är det inte meningen att de ska få barn, eller så är han emot att betala mycket pengar och få medicinsk hjälp för något som bara borde hända av sig själv.

Jag har pratat med äldre kvinnor som behöver äggdonation och även kvinnor i behov av spermadonation som inte vet vad de ska göra, så de försöker övertala sina män om behandling med äggdonation eller embryodonation. Några av kvinnorna lyckas göra det, även om männen känner att de pressas in i något som de egentligen inte vill.

Om mannen bestämmer sig för att fertilitetsbehandling inte är något han vill gå igenom, hamnar kvinnan i en situation där hon måste välja: behålla honom, eller få barn?

En kvinna behöver känna att hon har gjort allt som står i hennes makt för att bli gravid innan hon kan avsluta behandlingen.

Vad detta "allt" är är individuellt för varje kvinna. Det kan vara två år med försök hemma eller flera IVF-försök med eget genetiskt material eller donation. Modersinstinkten är svår att stoppa, det är en instinkt som är starkare än en tanke eller bara en känsla.

Om en man vill att en kvinna ska välja mellan honom och ett barn kan det bero på att han tror att kärleken till honom kommer att vinna och att de kan fortsätta sina liv som tidigare.

Verkligheten som jag ser är väldigt annorlunda.

  • En kvinna kan inte bara att "glömma" att hon vill bli mamma
  • Det är svårt att fortsätta ett "perfekt" förhållande om mannen du älskar stoppar behandlingen som är din enda chans att bli gravid och mamma.

Kvinnor lämnar sina män att för att göra fertilitetsbehandlingar! Vissa kvinnor är övertygade om att deras män kommer att acceptera allt i samma stund de blir gravida och att de kommer att bli tillsammans igen, eller så genomgår hon behandlingen utan hans tillåtelse när de fortfarande är tillsammans.

Men kvinnan måste lära sig att mannen också behöver respekt och förståelse för sitt beslut och att han kan lämna henne på grund av denna respektlöshet från henne.

Mitt råd är att följa din egen instinkt och dina egna behov medan du fortfarande har tid. Det värsta scenariot är att vänta med behandlingen och när det sedan är för sent – skylla på din man. Då blir resultatet inget barn och inget "perfekt" förhållande.

Kom ihåg att du är den som ansvarar för alla dina val! Du måste göra det som är bäst för dig, för i slutändan har du ingen att skylla på utom dig själv.

Vi är inte bara passagerare i våra liv, utan vi måste göra aktiva val som påverkar vår livskvalitet! Vissa val är lätta att göra, andra är svåra, speciellt om du blir tvungen att såra någon du älskar!

Gör val som gör dig "glad" och respektera att din partner måste ha möjlighet att göra detsamma!
Jag önskar dig all lycka!
Tone Bråten