Hur man omvandlar rädslan för att inte kunna bli gravid till motivation under fertilitetsbehandlingen?

Hur man omvandlar rädslan för att inte kunna bli gravid till motivation under fertilitetsbehandlingen?

En kvinna jag pratade med i dag berättade att hon kände en stor rädsla, det var rädslan för att inte någonsin kunna bli gravid, att inte kunna få barn, att vara den som människor skulle kalla "den barnlösa tanten" och även rädslan för att alla pengar, ansträngningar, all tid och allt fokus som hon lagt på sitt barnprojekt skulle vara värdelösa och aldrig ge henne barnet som hon längtade efter. Hon visste inte hur hon skulle bli av med rädslan för att inte kunna bli gravid.

Jag ville hjälpa henne!

Som rådgivare vill jag hjälpa mina patienter att ändra denna rädsla, eftersom det är en destruktiv känsla som stjäl patientens energi. Är det möjligt att tänka annorlunda kring rädslan och förändra hur den påverkar oss?

Jag tror att vi kan det; för att förstå denna rädsla måste vi titta närmare på vår motivation och vilken risk vi upplever att vi tar när vi går in i ett osäkert projekt.

Kanske känner du att en fertilitetsbehandling är som att ta en risk, på grund av att resultatet är osäkert, eftersom alltihop kan bli upp till naturen! Denna osäkerhet och känslan av att förlora kontrollen kan utvecklas till en rädsla för att inte kunna bli gravid.

Så vad kan vi göra med rädslan för att inte kunna bli gravid? Hur kan jag hjälpa dig att tänka annorlunda kring denna rädsla?

Här är några av mina råd:

  • Rädslan för att inte kunna bli befruktad är en del av din motivation. Om "barnprojektet" inte var viktigt för dig skulle du inte känna denna rädsla. Rädslan för att inte kunna bli gravid visar att det verkligen är viktigt för dig att bli förälder.
  • Det finns en hel del energi i rädsla, denna energi kan motivera dig att agera och göra något som tar dig närmare ditt efterlängtade barn, och det kommer att hjälpa dig att fortsätta med fertilitetsbehandlingen.
  • Om du känner rädsla för att inte kunna bli gravid innebär det att du är i kontakt med dina känslor och det är positivt! Om du behåller kontakten med dina känslor under fertilitetsbehandlingen kommer du också att kunna känna stor kärlek till ditt barn när du äntligen håller det i dina armar.
  • Är det verkligen en rädsla du känner, eller känner du dig upphetsad, osäker eller orolig? Vad du säger själv blir "sanningen"!
  • Normalisera dina känslor; det är normalt att bli känslomässigt engagerad i ett projekt som kommer att ge dig den största gåvan av alla – ett barn!
  • Försök att fokusera på andra delar av ditt liv; ditt jobb, din partner, dina vänner och fritidsintressen, eftersom din rädsla inte kommer att göra dig varken mer eller mindre gravid!

Jag vet att du kan använda energin från din rädsla som motivation till att välja det bästa alternativet och den bästa fertilitetskliniken. Låt läkarna och sjuksköterskorna ta över ansvaret för att hjälpa dig att skapa ditt barn, och lita på att du en dag kommer att nå ditt mål och att det är tack vare din rädsla som det kommer att hända!

Rädslan är här för att hjälpa dig!
Lycka till!
Tone Bråten
 

Vill du diskutera din situation med oss?

Vänligen lägg två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig och försöker hjälpa till.

Få råd om din situation