Hur förbereds din man för fertilitetsbehandling med IVF?

Hur förbereds din man för fertilitetsbehandling med IVF?

När jag pratar med par tycker jag att det är lika viktigt att fokusera på mannen som på kvinnan före IVF-behandlingen. Vanligtvis får kvinnan massor av uppmärksamhet och fokus under fertilitetsbehandlingen, beroende på att hon är viktigast när det gäller de hormonella och kirurgiska aspekterna av behandlingen. Men mannen är precis lika viktig som kvinna när det gäller den känslomässiga och etiska delen av IVF.

En man behöver också bli lyssnad på, bli respekterad och behöver tid för att bearbeta sina tankar och känslor; han vill inte puttas in i behandlingen!

Så vad motiverar en man att påbörja en fertilitetsbehandling?

En lycklig kvinna är en mans största IVF-motivation. Det betyder inte att han inte är motiverad av tanken på ett barn, men barnet är inte här ännu och män vill ofta ta itu med verkligheten som är här och nu.

En kvinna är mer motiverad av sin modersinstinkt och sina tankar och drömmar om ett framtida barn.

När ett par påbörjar en fertilitetsbehandling har kvinnan vanligtvis redan förberett sig både praktiskt och känslomässigt. Hon får också känslomässigt stöd från sina vänner och sin familj, hon googlar och frågar kliniken om varje aspekt av behandlingen, för att bli förberedd för den medicinska delen av behandlingen, och hon använder en hel del av sin tid till att drömma och tänka på sitt framtida barn.

Jag har talat med män som bara har förberett sig praktiskt och inte känslomässigt för IVF-behandlingen. De har organiserat resor, betalat för behandlingen och stöttat sin partner, men de har inte förberett sig tillräckligt för den känslomässiga delen av ”barnprojektet”. Ett projekt som kommer att skapa ett mirakel, ett projekt som slutligen kan ge honom en son eller en dotter, ett projekt som kommer att ge honom en lycklig hustru. När IVF-försöket kommer närmare och mannen är inte känslomässigt beredd kan han börja tvivla på projektet, eftersom han behöver mer tid för att bearbeta sina känslor.

Vill du prata med andra män som genomgår fertilitetsbehandling om hur de känner och hanterar de emotionella delarna av behandlingen?

Lägg i så fall två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig med kontaktuppgifter till patienter som är villiga att prata med dig.

Få kontakt med andra patienter

Så vad kan du göra för att hjälpa din man att vara känslomässigt förberedd för fertilitetsbehandlingen?

Detta är mina råd som rådgivare:

  • Involvera mannen i hela IVF-behandlingen, låt honom följa med dig till dina möten på kliniken och träffa läkarna.
  • Ge honom den information som du har hittat om fertilitetskliniken och din IVF-cykel.
  • Mannen behöver också utrymme för sin känslomässiga reaktion, och om du som kvinna känner dig beredd betyder det inte att din man också är förberedd för fertilitetsbehandlingen, så du måste lyssna på honom. Acceptera att han kan behöva mer tid än du för att bearbeta sina känslor.
  • Berätta om, eller låt honom träffa, andra män som genomgått IVF-behandling, det kommer att hjälpa honom att normalisera sin situation och sina känslor.
  • Ställ frågor om hur han ser sig själv som far, försök att hjälpa din man att inte bara fokusera på fertilitetsbehandlingen, men även på sitt framtida barn. Hjälp din man att förstå att IVF-behandlingen bara är den nödvändiga medicinska delen av projektet och att den endast pågår under en liten tid jämfört med den framtida tiden med ert barn.
  • Visa din man den höga framgångsgraden för att bli gravid med IVF, så att han känner att han inte tar en för stor ekonomisk risk.
  • Säg att dina känslomässiga upp-och nedgångar är på grund av hormonerna och att du inte ändrat din personlighet. Försäkra honom om att han kommer att få tillbaka kvinnan han förälskade sig i när allt detta är över.
  • Berätta för honom varför du valde just honom till att bli far till ditt framtida barn, fokusera på hans positiva egenskaper som far.
  • Säg till honom att du uppskattar allt det stöd som han ger dig och fråga honom hur du kan stödja honom?
  • Koncentrera dig på fertilitetsbehandlingen som du gör just nu och börja inte prata med honom om nästa fas, eller nästa plan; genom att tala om detta redan nu kan han få för sig att du inte tror på IVF-behandlingen som ni går igenom just nu.

Kom ihåg att en mans största motivation är en lycklig kvinna.

Ditt mål bör också vara en lycklig man, en man som kommer att bli en perfekt far tack vare fertilitetsbehandlingen, och att se till att han också är förberedd.

Lycka till!
Tone Bråten
 

Vill du diskutera din situation med oss?

Lägg i så fall två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig och försöker hjälpa till.

Få råd om din situation