Näring ur kinesiskt perspektiv

Näring ur kinesiskt perspektiv

I dag kommer jag att diskutera näring ur ett kinesiskt medicin-perspektiv. Där hävdas att hälsa inte bara är frånvaro av sjukdom, utan det är en glädje som borde vara inom oss hela tiden. Det är ett tillstånd av positivt välbefinnande. Det sätt vi äter och kombinerar vår mat, kommer att påverka oss inte bara fysiskt, utan även emotionellt.

Erfarenheten av smak är en av de roligaste upplevelserna i livet. Kinesisk medicin menar att när en person blir över- eller underviktig har personen slutat njuta av mat. Om vi gillar mat får vi sällan viktproblem.

Några tekniker

Jag kommer nu att föreslå några tekniker som hjälper dig att äta medvetet. Så här kan du maximera din mättnadsnivå när du äter:

 • Sitt alltid ner när du äter.
 • Gör inget annat samtidigt.
 • Ät när magen är tom. Det tar ungefär fyra timmar från att du äter tills din mage är tom, men det kan givetvis variera lite från person till person.
 • Ta inte en ny bit innan den tidigare biten har kommit ner i magen.
 • Ät 2/3 av vad du tycker du behöver. Studier visar att människor som äter mindre kalorier än genomsnittet av befolkningen tenderar att ha bättre hälsa och leva längre. Det tar 10-15 minuter från det att du har slutat äta tills din hjärna vet att magen är full.
 • Använd sesamolja på tungan för att förbättra smaklökarna.

De sex smakerna

Många människor upplever starka begär för vissa typer av mat.

Traditionellt har maten sex smaker. Om smaklökarna inte får uppleva dessa olika smaker under dagen kommer obalans att uppstå, vilket ger ännu starkare begär. Vi har de olika smakerna av en anledning.

De sex smakerna är:

 • Sött: bröd, ris, grädde, mjölk, honung (inte koncentrerat socker)
 • Surt: citron, yoghurt, ost
 • Salt: skaldjur, saltade livsmedel
 • Bittert: gröna bladgrönsaker, spenat, broccoli, endiver, kaffe
 • Skarpt: alla slags kryddor, pepparrot, senap, svart peppar, jalapeno
 • Astringenter: bönor, linser, ärtor (t ex Mexikansk mat)

Begär

Om din kropp upplever alla dessa smaker under en måltid dagligen kommer begären spontant att försvinna.
I vårt moderna samhälle tenderar vi att äta för mycket sött, surt och salt, exempelvis pommes frites och ketchup med dietcola (dietcola ger tio gånger mer söt smak än vanlig cola). Vi exponerar oss ständigt för dessa tre smaker, vilket ger obalans och mer begär.

Min egen erfarenhet av att åka på en fin kryssning var exakt den här! Det serverades alla sorters mat på olika bufféer under tjugofyra timmar. Många som lider av allvarlig övervikt äter mestadels sött, surt och salt hela dagen och kan inte sluta äta. Å andra sidan är det möjligt och faktiskt ganska enkelt att äta hälsosamt på ett kryssningsfartyg eller en typisk all inclusive-resort. Om man säkert vet hur man väljer allt gott kött, kyckling och fisk tillsammans med massor av grönsaker, goda dressingar och några frukter. Då blir det hälsosamt och tillfredsställande. När du är på så fina platser – fyll inte magen med bröd och pasta!

Den dolda hemligheten

Jag måste också nämna "den dolda hemligheten" om det franska folket: De äter traditionellt en mycket liten, söt frukost och sedan lunch med högt innehåll av protein och fett. Därefter middag med massor av grönsaker. Grönsakerna kommer i både råa och kokta former. Inga bearbetade livsmedel. Det vita brödet serveras alltid på sidan av bordet, men särskilt kvinnorna har lärt sig av sina mammor och farmor att bara titta på det. De äter det inte! Det franska folket äter långsamt och de trivs!

De flesta traditionella dieter – oavsett om de ursprungligen kommer från södra Europa, Nordeuropa, Mexiko, Indien, Kina eller Japan – har alla en riktig kombination av livsmedel. De innehåller inte bearbetade livsmedel, särskilt inte koncentrerade kolhydrater som ger många dolda kalorier. Detta visar att det finns många olika sätt att äta och kombinera mat som är hälsosam och håller din vikt normal.

Det finns även många studier som visar vilka olika livsmedel som är bra för fertilitet, och dessa kommer jag att presentera i min nästa blogg!