Hur du påskyndar din fertilitet genom att äta bättre

Hur du påskyndar din fertilitet genom att äta bättre

Att äta bra för att förbereda dig för graviditet och öka fertiliteten är en av de viktigaste hälsoförändringarna du kan göra. Många studier har visat att specifika förändringar i kosten kan förbättra fertiliteten, förhindra återkommande missfall och stödja en hälsosam graviditet.

Näring spelar en stor roll när det gäller att ha en hälsosam kropp och ett hälsosamt reproduktionssystem. Byggstenarna för hormoner finns i maten vi äter. Antioxidanter, som hjälper till att skydda ägget och spermierna från fria radikaler, finns i de livsmedel vi intar. Precis som näringsämnen i mat kan vara till hjälp för fertilitet, finns det några livsmedel och kemikalier som kan vara skadliga för din hälsa och fertilitet.

Genom hela denna blogg kommer jag att försöka ge dig förslag på fertilitetsdiet. Förslagen är baserade på vetenskaplig forskning, näringsdata, kinesisk medicin och patienters personliga erfarenheter av att ändra sin kost.

Vid min klinik, Klinikk Fjeld, rekommenderar vi en diet med mycket lågt innehåll av bearbetade kolhydrater. Det är den viktigaste strategin för att få en hälsosam och fertilitetsfrämjande diet. Vi föreslår att dieten främst är baserad på grönsaker, fisk och skaldjur, kött, höns och ägg. Dessutom är det nyttigt med feta frukter som avokado och oliver, nötter och frön samt kallpressade och oraffinerade oljor som kokosolja och olivolja. När det gäller mjölkprodukter rekommenderar vi naturligt smör, ost, grädde och gräddfil.

Varför rekommenderar vi detta sätt att äta?

How to speed up your fertility by eating better. Inspirational food

Många upplever att de får en ljus känsla i kroppen, sover bättre, får en normal matsmältning, friskare hud, stabilare humör och mer energi.

  • Ett lågt intag av kolhydrater resulterar i lägre insulinbehov. En hög nivå av insulin är kopplat till insulinresistens, övervikt och utveckling av diabetes typ 2. Om du äter en lågkolhydratdiet kommer det inte att hända. Många kvinnor som genomgår hormonbehandlingar tenderar att bli beroende av socker och öka i vikt. När du följer vår diet kommer beroendet av socker att minska dramatiskt och kroppens vikt normaliseras.
  • För användare av insulin (Diabetes typ 1 och 2) kommer en diet med litet innehåll av processade kolhydrater göra det lättare att nå en stabil blodsockernivå och du behöver mindre insulin. Det är en mycket viktig faktor vid graviditet, eftersom gravida kvinnor i högre ålder löper större risk att utveckla diabetes (typ 1) under graviditeten. Med vår diet får du mer kontroll över vikten under graviditeten och blodsockernivån.
  • Normala och stabila nivåer av socker och insulin i blodet, och en bra balans mellan omega-3 och omega-6, förhindrar även inflammationer i kroppen. Ett lågt kolhydratintag saktar därför ner många av de inflammatoriska sjukdomarna i kroppen, som endometrios och adenomyos. Jag kommer i en kommande blogg diskutera dessa sjukdomar mer ingående. 

PCOS

How to speed up your fertility by eating better. Inspirational food

Ungefär 10 procent av alla kvinnor i västvärlden har polycystiskt äggstockssyndrom, PCOS. Diagnosen innebär att minst två av dessa tre kriterier är uppfylla:

  • Menstruation som är oregelbunden eller kommer sällan. Symtom på för mycket testosteron, vilket kommer att ge ökad hårväxt på delar av kroppen där män naturligt har hårtillväxt, akne och för höga nivåer av fritt testosteron eller för låg nivå av SHBG i blodet. Äggstockarna tenderar att ha många cystor, vilket syns vid ultraljud.
  • Kvinnor med PCOS har ofta svårt att bli gravida, de har högre risk för missfall och en tendens att utveckla diabetes (typ 2) under graviditeten. Jag har under mina 16 års erfarenhet mött många kvinnor med detta tillstånd och det är en tacksam uppgift – för att ändra kosten är mycket effektivt. Efter två eller tre månader med en ny diet får kvinnan oftast tillbaka sin regelbundna mens och de andra symtomen försvinner.
  • För kvinnor som genomgår äggdonation kommer dieten att minska risken för missfall. Det beror på att kvinnans vikt normaliseras, blodsockret stabiliseras, inflammationsprocesserna i kroppen dämpas och maten ger många goda näringsämnen till kroppen och det växande fostret.

Bra källor till kolhydrater  

De flesta kolhydrater bör komma från grönsaker, bönor och linser. Men en gång om dagen kan du äta en liten mängd ris eller bröd, när de intas tillsammans med protein. Pasta bör vara något du nästan alltid undviker eller äter mycket liten mängd av. Kom ihåg att om du dricker vin eller annan alkohol till maten läggs mycket kolhydrater till din måltid.

Dolda kolhydrater

De flesta mjölkprodukter med låg fetthalt har mycket hög kolhydrathalt. Processad mat som kex, kakor, pasta och bröd innehåller mycket kolhydrater. Ris och potatis i naturlig form är de näst bästa källorna till kolhydrater. Dessa två källor är mycket bra för barn, eftersom de bränner mycket mer kalorier än vuxna och därför behöver mer hälsosamma kolhydrater.

Sockerfria produkter

Dietläsk och liknande ger inga kalorier, men de bidrar till att sänka en persons blodsocker vilket leder till ökad aptit. Om du har tendens till lågt blodsocker bör du vara försiktig med sådana produkter. Även barn under tre år rekommenderas att inte äta eller dricka sådana produkter.