Känner du dig avundsjuk? Det är normalt!

Känner du dig avundsjuk? Det är normalt!

Avund kan vara en olycklig och arg känsla av att vilja ha det som någon annan har.

När du ser kvinnor runt dig som är gravida eller håller nyfödda barn i sina armar – hur känner du dig?

Många av mina patienter säger att det är svårt att erkänna att de blir avundsjuka när de ser vänner och andra som har lätt att bli gravida.

Graviditeter och småbarn ligger nära deras egen dröm, därför gör det ont att se det.

Som rådgivare tycker jag det är normalt att infertilitetspatienter känner att de är de "enda" som kämpar för att bli föräldrar, och det är svårt för dem att inte tycka att deras situation är orättvis. De vill verkligen vara i en annan situation, de vill verkligen ha vad andra har – barn och familj.  Ur detta kommer känslan av avundsjuka.

De negativa tankarna och känslorna är reaktioner som patienterna faktiskt inte vill känna, vilket kan ge konsekvenser:

  • De blir arga på sig själva och skäms på grund av avundsjukan, och det är svårt att erkänna den känslomässiga reaktionen.
  • De börjar isolera sig, ta avstånd och hitta på lögner, så att de inte behöver träffa gravida eller nyfödda barn.

Jag tycker att vi bör normalisera våra känslor! Självklart känner du dig avundsjuk, självklart känns det orättvist att just du behöver gå igenom äggdonation eller embryodonation behandlingen!

Här är mina råd i din situation

  • Bli inte arg på dig själv för att du känner dig avundsjuk, bara acceptera känslan och intala dig att en dag händer det dig! Försök använda andras graviditeter som motivation och tänk: en dag är det jag!!
  • Om du är avundsjuk på vissa människor – kom ihåg att det inte är de som personer du är avundsjuk på eller inte gillar. Det är situationen som de är i. Deras situation som gravida påverkar dina känslor. Känslor som du inte vill känna. Så det är inte personerna som är problemet – det handlar om dina känslor.
  • Du kanske borde berätta för människorna du är avundsjuk på om dina känslor, i stället för att skapa avstånd eller isolera dig. Berätta att deras situation påverkar dig just nu, men att det inte är något fel på dem som personer!
  • Om du har svårt att känna dig glad för andras räkning när det gäller graviditeter, tycker jag att det är normalt, bli inte arg på dig själv. Det här är en tidsbegränsad situation – en dag blir du gravid!
  • Kom ihåg att orden du säger till dig själv och andra kommer att påverka hur de reagerar och behandlar dig.

Avund är normalt sett ett "negativt ord" och om du säger till någon att du är avundsjuk kommer de förmodligen att reagera annorlunda än om du säger att du känner dig sårbar.

Avund skapar avstånd – sårbarhet skapar empati och förståelse!

Var klok. Respektera och acceptera dina känslomässiga reaktioner, normalisera dem och försök att inte börja tänka destruktiva tankar om dig själv.

Du vill bara ha vad någon annan har, det är inget fel med det, använd det som motivation. En vacker dag är det du!!

Lycka till!!
Tone Bråten