Jag känner att jag lever i ett vakuum

Jag känner att jag lever i ett vakuum

När jag pratar med fertilitetspatienter är de alla "på väg" mot en graviditet och deras liv är pausade. Detta att vara "på väg" under en lång tid kan vara tröttsamt och emotionellt svårt för många patienter. De kan inte börja bearbeta sina känslor om att inte kunna gravida, och de kan inte börja fira ett resultat, de är däremellan.

Många par och singlar befinner sig i det som jag kallar "gråzonen", där du är "på väg", i en osäker situation som du känner på något sätt är utom kontroll. Det kan vara emotionellt svårt att fortsätta behandlingen, men det är sämre att avsluta behandlingen utan ett resultat.

En av mina patienter förklarade hur hon kände så här:

Det är som om jag lever i ett vakuum. Det påverkar både mitt praktiska liv och mitt emotionella liv. Jag känner att jag inte kan göra några förändringar, eftersom jag genomgår fertilitetsbehandling och jag har ingen aning om ifall jag kommer att nå mitt efterlängtade resultat: ett barn. Denna osäkerhet gör det svårt att planera andra saker i mitt praktiska liv, som att byta jobb, planera en semester eller flytta till en annan lägenhet/hus. Jag är rädd för att spendera mina pengar, för jag är osäker på hur många försök jag behöver och hur mycket det här projektet kommer att kosta. Jag behöver bara hålla mitt hopp uppe och överleva den här tiden i vakuum.

Jag säger till henne att jag förstår hennes frustration om att hon känner att hon lever i vakuum. Hon kan ännu inte fira en graviditet och hon kan inte bearbeta sina känslor efter en misslyckad behandling, hon är mitt emellan, i den situation som hon kallar vakuum och jag kallar "gråzon" och "på väg".

Vad ska du göra om du befinner dig i samma situation som min patient, i ett vakuum, där ditt liv verkar vara pausat?

  • Om du känner att ditt liv stannat upp så är det en tanke och en känsla, för i verkligheten stannar tiden aldrig. Vi kan inte pausa tiden. Vi är alla inne i processer hela tiden, och vi växer, varje process har sin början och slut. Även våra liv. Dörrar öppnas och dörrar stängs. Behandlingen med äggdonation eller embryodonation kommer att få dig att växa, eftersom du upprepade gånger kommer att gå ut ur din komfortzon. Du kan känna att ditt praktiska liv sätts på stand-by, men du kan aldrig bli pausad.
  • "Lev som gravid när du är gravid, lev som icke-gravid när du inte är gravid" är en mening som jag skickar med alla mina patienter. Jag vet att det kan vara svårt att följa detta råd när du är mitt i ett försök. Men vad jag menar är att du inte ska pausa ditt praktiska liv. Flytta, ändra ditt jobb, planera din semester som om du inte var gravid, för när du blir gravid kommer alla att förlåta/förstå förändringarna i dina planer; resebolaget, ditt nya jobb och så vidare. Jag förstår att osäkerheten kring den ekonomiska delen av projektet påverkar dina beslut, men jag menar ändå att mitt råd ska följas för att öka din livskvalitet!
  • Acceptera. Om du känner att du är i vakuum måste du acceptera situationen du befinner dig i och göra det bästa av den. Du måste acceptera att du har väldigt liten kontroll i den här situationen. Kliniken gör sitt bästa för att få dig gravid, under tiden bör du fokusera på den kontrollerbara delen av ditt liv. Var social och tillbringa tid med dem som bryr sig om dig, kör på med dina aktiviteter och hobbies. Investera i dig själv, för att få den energi du behöver!

Om du upplever att ditt liv sätts på stand-by, kom ihåg att det är en känsla och en tanke, för du kommer aldrig att kunna stoppa tiden. Dagarna, veckorna, månaderna och åren kommer inte sluta gå för att du genomgår behandling med äggdonation eller embryodonation – så gör det bästa av din tid och lita på att behandlingen en dag kommer att ge resultat!

Lycka till!!
Tone Bråten