En fertilitetspatient som är singel är en stark kvinna!

En fertilitetspatient som är singel är en stark kvinna!

Den här veckan pratade jag med en vacker kvinna som är 43 år. Hon grät och berättade för mig om frustrationen och sorgen hon känner över sin situation. Hon är singel och berättade för mig att hon länge tänkt att hon kunde få allt. Hon ville ha både karriär och familj. Tiden gick och nu hade hon ett bra jobb, men ingen familj. Hon visste att hon bara hade ett alternativ nu om hon ville ha ett barn: embryoadoption. Hon var för gammal för att använda sina egna ägg och utan man behövde hon både ägg och spermier för att skapa det mirakel hon längtade efter. Hon kände att hon inte hade tid att leta efter en man som ville vara med i hennes projekt.

Varje vecka pratar jag med ensamstående kvinnor som väljer att gå igenom fertilitetsbehandlingar på egen hand och jag är imponerad av dem! Varför? De har alla olika anledningar till varför de är ensamma och trots allt följer de sina drömmar om att bli mödrar och respekterar behovet av att följa sin modersinstinkt.

Så varför är en del kvinnor ensamma i fertilitetsbehandlingen? Varför är jag imponerad?

  • Det är svårt att hitta "rätt man" när du inte bara letar efter en älskare, du söker också någon som kan passa som far. Så när du träffar män måste du se på deras egenskaper från två perspektiv, vilket kan vara svårt.
  • Du har försökt prata din man/pojkvän om att få barn. Han ville inte ha barn, men du trodde att han kunde ändra sig. Du bestämde dig för att lämna honom för att nå ditt mål ensam – ett barn.
  • Tiden går, du vill inte vara en gammal mamma.
  • Du har tillbringat många år med mannen du älskade, ni har försökt få barn tillsammans länge utan resultat. Du bröt upp, eller han lämnade dig, och du började göra behandlingen ensam.
  • Du har förlorat den största kärleken i ditt liv och blivit änka och nu vill du bli mamma.
  • Du har spenderat din tid och energi på att hjälpa familjemedlemmar eller andra, eller använt all energi på ett krävande jobb och nu vill du försöka fokusera på dina egna behov – ett barn.

Oavsett orsak så är jag imponerad av dessa kvinnor som bestämmer sig för att försöka nå sitt mål på egen hand.

Kanske andra kan tro att detta att genomgå behandlingen på egen hand är en "enkel utväg" för att få ett barn – det är inte mitt intryck. Det här är starka kvinnor som behöver fatta beslut som kommer att påverka resten av deras liv. Om de väljer att inte göra behandlingen kan de förlora sin enda chans att bli mödrar. Det finns ingen upprepningsknapp att trycka på...

Annat jag har lärt mig är att ensamstående kvinnor inte är ensamma. De flesta ensamstående kvinnor jag pratar med har nära vänner och familj som stöd. Familj och vänner som kommer att vara viktiga för deras framtida barn. Så nästa gång du ser en ensamstående kvinna med en bebis i armarna – titta på henne med respekt. Det gör jag!

Med all min respekt,
Jag önskar alla ensamstående kvinnor lycka till på resan mot sina önskade barn!
Tone Bråten