Jag är inte gravid än och jag kan inte skylla på någon…

Jag är inte gravid än och jag kan inte skylla på någon…

Jag pratar ofta med IVF-patienter som känner att deras liv är orättvist. De förstår inte varför det är just de som måste genomgå IVF-behandling? Varför de måste göra mer än ett IVF-försök eller IVF med äggdonation? Men mest av allt undrar de varför det inte finns någon IVF-klinik som kan tala om för dem exakt när de kommer att bli gravida?

En normal reaktion på känslan av orättvisa är att känna behov av att ändra på situationen och skylla på någon annan!

Så vem skyller IVF-patienter vanligtvis sin situation på?

  • IVF-kliniken
  • sig själva
  • sin partner

Vill du prata med andra patienter som upplevt samma känslor som du, så att de kan dela med sig av sina lösningar till dig?

Lägg i så fall två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig med kontaktuppgifter till patienter som är villiga att prata med dig. 

Få kontakt med andra patienter

Som rådgivare, med lång erfarenhet av att arbeta med IVF-patienter, kan jag konstatera att det faktiskt inte finns någon att skylla din situation på! Det är upp till naturen och den mänskliga biologin.

Så jag vill hjälpa dig att byta fokus, eftersom att skylla på någon annan bara kommer leda till bitterhet! Varför inte i stället fokusera på hur du kan öka dina chanser att bli förälder, eftersom det faktiskt är det enda du kan göra? För att öka dina chanser kan du välja IVF-klinik, och när du väljer klinik måste du lita på att de som arbetar där kommer att göra allt som står i deras makt för att få dig gravid. Och om kliniken gör sitt bästa – hur kan man då klandra den om IVF-försöket misslyckas?

90 procent av IVF-patienterna som jag pratar med lever ett hälsosamt liv. Anledningen till deras barnlöshet är sällan livsstilen, utan något biologiskt i deras kroppar. Det är ingenting som patienterna kan påverka eller förändra, så är det då rätt att skylla på dig själv?

Om din partner är anledningen till att du behöver gå igenom IVF-behandling så har du redan valt honom som en far, eller henne som en mor för ditt framtida barn. Du är den som har beslutat att stanna kvar med din partner, så är det då rimligt att klandra honom eller henne?

Du ser? Vi har ingen att skylla på!

Det enda du kan göra är att fatta beslut om att öka dina chanser på de sätt som är möjliga för dig, och resten är upp till naturen.

Du ska inte heller slösa tid eller energi på att skylla på naturen.

Kanske verkar livet orättvist. Det är förståeligt att du tänker så, men använd inte din energi och tid till att skylla på dig själv, din partner, kliniken eller naturen.

Jag är säker på att alla gör sitt bästa för att öka dina chanser att bli gravid!

Du kan tro, du kan hoppas, du kan fortsätta vara motiverad och... Du kan lita på att en dag kommer du att ha barnet i dina armar!

Tone Bråten
 

Vill du prata om din situation med oss?

Lägg i så fall två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig och försöker hjälpa till.

Få råd om din situation