Jul och nyår är symboliska dagar under en fertilitetsbehandling

Jul och nyår är symboliska dagar under en fertilitetsbehandling

I går kväll träffade jag min terapigrupp i Norge. Fem kvinnor pratade om hur det kändes att fira jul och nyår utan barn. Ordet "fira" gav inte dem någon mening längre, det enda de ville fira var en graviditet och det hade ännu inte hänt. Jul- och nyårsafton är bara symboler för tiden som går, de blir ett år äldre som mammor och måste acceptera att de har genomlevt ännu ett år av fertilitetsbehandling utan resultat.

Jag frågade flickorna i min terapigrupp hur de planerade att fira jul? En av mina klienter hade hyrt en stuga uppe i bergen med sin pojkvän. De ville fira julen ensamma, utan sina familjer, eftersom familjerna inte visat någon förståelse för deras barnlöshet.

En annan tjej skulle fira jul med sin familj, vilket innebar hennes bror och hans nyfödda barn. Hon fann det svårt att acceptera att hennes lillebror hade barn och inte hon, och att hennes bror var den som gett deras föräldrar den största gåvan; ett barnbarn. Hon visste att barnet skulle få all uppmärksamhet den här julen och hon kände sig dålig för att inte kunna glädjas åt att vara moster, men det gjorde så ont! Det gjorde ont att hon missat chansen att ge sina föräldrar det första barnbarnet, och julen skulle påminna om det. Hon grät.

Jul- och nyårssemester är de dagar då vi förväntas tillbringa tid med vår närmaste familj och vänner. Men för att kunna njuta av denna speciella tid på året med våra familjer måste vi först ta reda på vad som är bäst för oss själva och förvänta oss respekt för de beslut vi fattar.

Här är några råd jag vill ge dig:

  • Tillåt dig att säga nej till några middagsinbjudningar eller andra sammankomster om du känner dig för sårbar under behandlingen. Kom ihåg att det här är en tidsbegränsad situation, nästa år kan läget vara annorlunda, så tillåt dig att acceptera dina känslor just nu och förvänta dig att människorna omkring dig kommer att förstå. Undvik att skuldbelägga dig själv för att du inte deltar i vissa julfester.
  • Försök undvika situationer där du måste låtsas att allt är okej om det inte är det! Respektera dina egna känslomässiga reaktioner, så kommer andra också att göra det.
  • Om du går till kyrkan i juletid, kolla vilka gudstjänster som finns på kvällen – en tid då det inte är så många barn närvarande.
  • Försök att förbereda dig på frågor om barn och din situation, och tänk ut några svar i förväg som du känner dig bekväm med att ge.
  • Förbered dina egna ritualer och traditioner, som gör dig lycklig och ger dig inre fred.
  • Visa tacksamhet till de människor som stödjer dig på rätt sätt och tillbringa tid med dem!

Försök att tänka:

  • Nu går jag in i ett nytt år med nya möjligheter! I år kommer jag att uppleva en graviditet!
  • Det här är sista julen och nyåret utan barn!

Du måste lita på att du en dag kommer att springa runt och köper presenter till dina egna barn och inte till alla andras barn. Du måste tro på att du också en dag kommer att fira en graviditet, en julafton och nyårsafton som förälder.

Mina klienter i terapigruppen gav varandra idéer om hur man kan hantera den här tiden på året. De fann stöd hos varandra. Jag hoppas att du har byggt upp din egen supportgrupp runt dig denna jul med familj och vänner.

Jag önskar dig en bra jul och ett gott nytt år.
Tone Bråten