Endometrios – hur en bättre diet och kinesisk medicin kan påverka det!

Endometrios – hur en bättre diet och kinesisk medicin kan påverka det!

Kära läsare, i dag diskuterar jag ENDOMETRIOS och hur en bättre diet kan påverka det. Jag kommer att ge råd ur den kinesiska medicinens perspektiv och berätta om några nya forskningsrön som har visat sig vara till hjälp. Jag kommer också att ge några råd om vilka kompletterande behandlingar som kan hjälpa till.

ENDOMETRIOS är mycket vanligt. Den kända förekomsten är hos en av 10 kvinnor, men den tros vara mycket högre.
Endometrios uppträder när vävnad som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) finns utanför livmodern där den inte borde vara. Endometriosvävnaden kan vara röd och inflammerad, men även bilda små moduler och cystor. Den finns mestadels i bäckenregionen på exempelvis bäckenfodret (peritoneum), äggstockar, tarm, blåsor och livmoderfästen.

Vad orsakar endometrios?

Orsaken till endometrios är inte fullständigt förstådd ännu, men det finns flera starka teorier. Studier visar att det finns immunologiska och miljömässiga faktorer, men att det också är genetiskt relaterat.

En sak som är tydlig är att om du har förutsättningar för att utveckla endometrios så gör fler år av menstruation, utan att vara gravid, att endometriosen blir kraftigare. Det är en av anledningarna till att vi i dag ser det här medicinska tillståndet oftare än tidigare.

Kirurgi för att avlägsna endometriosen och återställa anatomin till det normala förbättrar chanserna att bli gravid med cirka 40 procent, och effekten av operationen kommer att vara i mellan 6 och 12 månader.

En bättre diet.

En förändring i kosten kan sakta ner utvecklingen av endometrios. Den viktigaste nyckeln är att minska intaget av inflammatoriska livsmedel och lägga till mer grönt i din kost.

Vad är inflammatoriska livsmedel?

 • Förädlade och förpackade livsmedel
 • Socker
 • Gluten, vitt bröd och vete
 • Mjölkprodukter (förutom smör, grädde och fet ost som är ok)
 • Rött kött (många källor hävdar att det är inflammatoriskt, men det är bara när köttet innehåller hormoner – se till att köp kött av god kvalitet!)
 • Friterad mat
 • Margarin och andra skadliga oljor. (endast kallpressade oljor, kokosolja och äkta smör ska användas som fettkällor)

Färskhet.

Köp den färskaste maten du kan hitta och ät den medan den är färsk. Undvik bearbetad mat som är full av tillsatser. Koka gärna färska livsmedel, men ät också råa grönsaker och frukter varje dag. För att minimera exponeringen för bekämpningsmedel – ät ekologiskt odlade produkter när det är möjligt.

Mängd.

Ät en mängd olika livsmedel varje dag. Prova "att vara fransk" och gör det kul att laga mat och prova nya rätter på helgerna och utöka din horisont!

Vissa livsmedel, som är rika på viktiga näringsämnen, kan ge direkt effekt på en diet mot endometrios.

Grönsaker med B-vitaminer. En hälsosam lever med rikligt utbud av B-vitaminer kan bryta ner östradiol till östriol. Östriol är den form i vilken östrogen kan bindas till fiber och utsöndras. Dieten behöver innehålla tillräckligt med fibrer och B-vitaminer från gröna grönsaker, för att hjälpa kroppen att hantera den kontinuerliga nedbrytningen av cirkulerande östrogener. Goda grönsaker är: kål, groddar, broccoli, blomkål, grönkål, rovor, rädisor, pepparrot och vattenkrasse.

Järnrik mat. Med endometrios kan du få kraftiga blödningar, så att ersätta förlorat järn är mycket viktigt. Två typer av järn finns i de livsmedel vi äter, hemejärn från proteinkällor och icke-hemejärn från växtkällor. Hemejärn finns i rött kött, ägg, kyckling och fisk. Alla studier visar att kroppen absorberar järn från djurkällor mycket bättre än från växtbaserade järnkällor, så vegetarianer måste se till att de inte får i sig för lite järn. Icke-hemejärn finns i gröna bladgrönsaker, rödbetor, torkad aprikos och vanlig mörk choklad.

Omega 3. Omega-fettsyror från fet fisk eller tillskott av torskleverolja har visat sig kunna minska tendensen till inflammationer i kroppen, så det är nödvändigt att inkludera dessa i din kost om du har endometrios.

Fiber. Jag föreslår att du får minst 30 gram fiber från frukt, grönsaker, nötter, frön, baljväxter och vissa hela korn, för att hålla din tarmkanal frisk och främja utsöndringen av överskott av östrogener.

Frågan om gluten?

Gluten kan spela en roll vid endometrios. Att äta en vetefri diet verkar hjälpa många kvinnor med endometrios-symptom. Oavsett huruvida detta är ett resultat av gluten eller en annan komponent av vete är osäkert, men det är ändå värt att försöka utesluta gluten under sex veckor för att se om det minskar smärtan vid menstruation och i allmänhet för att se om det ger dig bättre matsmältning.

Kinesisk medicins syn på näring för endometrios.

I kinesisk medicin anses det primära mönstret eller mekanismen som orsakar endometrios vara blodstasis. Det kan uppstå genom att man äter för mycket rå och kall mat, eller har ett stort intag av mjölk och andra mjölkprodukter. Ett gott råd är att flera gånger dagligen dricka varmt vatten med nyklippta bitar av ingefära, lite citron och kanel. Det är också klokt att regelbundet använda många olika örter i kosten, eftersom dessa ökar den allmänna cirkulationen i kroppen.

När smärtan är där, är det bra att lägga varmvattenflaskor på underlivet och nedre delen av ryggen. Det kommer att öka blodcirkulationen och lindra smärtan.

Se alltid till att hålla dina fötter varma. Anledningen är att det finns en nära koppling mellan qi-kanalerna, nerverna och blodkärlen från fötterna till livmodern och urinblåsan.
Att öka cirkulationen, träna yoga, spinning, simning och löpning kommer ofta att ha en bra effekt.

Hur akupunktur kan hjälpa till.

Generellt antas akupunktur stimulera nervsystemet och frisätta neurokemiska budbärarmolekyler. Det har visat sig att behandlingen speciellt kan vara till nytta för personer med endometrios genom att:

 • ge smärtlindring
 • minska inflammation
 • reglera prostaglandiner
 • kombination av akupunktur med kinesisk växtbaserad medicin mot endometrios har visat sig öka chansen till graviditet hos kvinnor som genomgår IVF, och utifrån min egen erfarenhet är detta också fallet för kvinnor med endometrios som genomgår äggdonation.

Detta var mina råd för idag, hoppas att du kan använda några av dem!
I min nästa blogg kommer jag att inviga dig i några väldigt intressanta patienthistorier.
Vibeke