Mina ansträngningar matchar inte resultatet!

Mina ansträngningar matchar inte resultatet!

Alla fertilitetspatienter som jag pratat med lagt stor ansträngning på sina barnprojekt. De har spenderat tid, pengar och energi och ägnat många tankar och känslor åt sin resa mot ett efterlängtat barn. Denna patientgrupp är begåvad och stark och de är redo att göra allt för att nå sitt mål!

Normalt når vi målen i våra projekt – om vi satsar allt vi kan.

Vi kan satsa på vår sport, studier och arbete och om vi verkligen gör vårt bästa vet vi att vi får ett tillfredsställande resultat.

Barnprojektet är annorlunda!

Jag har slutat fråga mina patienter vad de jobbar med, eller vilken typ av utbildning de har, eftersom det i detta projekt inte spelar någon roll. Alla patienter har samma behov: behovet av att följa sin barnlängtan. Varje patient försöker göra sitt bästa för att öka chanserna att bli gravid. Utbildning eller arbetsförmåga påverkar inte resultatet.

En vanlig mening jag hör är "Jag har gjort allt rätt och jag är fortfarande inte gravid!"

Som rådgivare får jag mycket sådan information. Det säger mig att kvinnan fortfarande tycker att hon har kontroll över resultatet av sina försök. Hon tycker att hon är ansvarig för resultatet och att hennes ansträngningar är det enda som är viktigt när det gäller slutresultatet. Min erfarenhet säger att detta inte är rätt och att efter överföringen av embryot stannar vår kontroll. Då är det upp till naturen och naturen vet inte hur mycket ansträngning vi har lagt in i projektet.

Det är logiskt att vi lyckas när vi ger ett projekt hela vår insats.

Vad händer med patienter när de känner att insatsen inte matchar resultatet?

  • Patienten blir frustrerad
  • Patienten känner att den förlorar kontrollen
  • Patienten tycker att situationen är orättvis
  • Patienten befinner sig i en situation som de finner ologisk

Vad ska man göra?

  • Skriv en lista över allt du har gjort i ditt barnprojekt. Var stolt över dig själv, eftersom den här listan och din historia kommer att få dig att nå ditt mål. Var medveten om att allt som finns på din lista är åtgärder som står under din kontroll, men resultatet gör det inte.
  •  
  • Acceptera att du befinner dig i en situation där din insats inte matchar resultatet. Medan du väntar på resultatet fokuserar du på ett annat projekt. Ett projekt som du kan styra, ett projekt där slutresultatet beror på din insats.

Jag är säker på att du skulle ha varit gravid för länge sedan om graviditeten var beroende av din insats och jag hoppas att du börjar tänka annorlunda.

Var stolt över allt du har gjort! Jag är säker på att ditt framtida barn kommer att vara stolt över din historia och ansträngning och allt du har gjort för att bli mamma!

Lycka till!
Tone Bråten