Hjälp människor att hjälpa dig!

Hjälp människor att hjälpa dig!

När du går igenom en fertilitetsbehandling, särskilt äggdonation eller embryoadoption, kommer det att påverka ditt liv på ett sätt som får dig att känna att du har förändrats som person. Om du känner att du har förändrats kan människorna runt dig också känna att du har förändrats. Under behandlingen kan du uppleva vissa känslomässiga svårigheter och dessa kan påverka olika delar av ditt liv, till exempel ditt jobb, det sociala livet och ditt förhållande till din partner.

Plötsligt kan du befinna dig i en situation där du känner att du är den som behöver hjälp och stöd och kanske är det här behovet en ny situation för dig? Kanske är du i vanliga fall den som stöttar andra människor runt dig?

Är du stark nog att be om hjälp när du känner dig ensam och frustrerad? Jag skriver ordet stark, för att vissa av oss kanske tror att det är en symbol för svaghet att be om hjälp?

Är du tillräckligt stark för att berätta för folk omkring dig om hur du känner? Om du vill ha stöd på rätt sätt måste du berätta hur du känner och du måste säga sanningen! Genom att säga sanningen kan människorna runt dig fullt ut förstå dina behov och stödja dig på det sätt som du berättar för dem att du vill bli stöttad.

Fråga dig själv: Hur mycket visste jag om fertilitetsbehandling innan jag blev patient? Inte mycket?

Så mycket kan du förvänta dig att människorna runt dig förstår din situation om du inte berättar hur du känner och hur du vill bli stöttad.

Du behöver hjälpa människor att hjälpa dig!

Om du inte känner att du får det stöd du behöver, eller förväntar dig, kan det bero på att människorna omkring dig inte har en aning om vad du går igenom. Kom ihåg att de inte vet någonting om fertilitetsbehandling, så de kanske inte kan förstå vilken etisk, medicinsk och emotionell berg- och dalbana du går igenom.

IVF, spermadonation, äggdonation och embryodonation är behandlingar som fortfarande är tabu i många länder och samhällen, så vi är den första generationen som upplever sådana behandlingar. På grund av dessa "nya" typer av behandling kan din brist på öppenhet göra det svårt för människor runt dig att förstå vad det är för sorts behandling och hur det kan påverka ditt liv.

Hur du berättar för människor omkring dig:

Många av mina patienter har haft olika idéer om hur de ska involvera sina familjer och närmaste vänner i fertilitetsbehandlingen, till exempel har de:

  • skapat anonyma Facebook-grupper för familj och vänner med information om behandlingen.
  • skickat artiklar och statistik till familj och vänner, med uppgifter om fertilitetsbehandlingen.
  • involverat den närmaste familjen genom att be dem följa med till möten på fertilitetskliniken och möten med fertilitetsspecialister.
  • avsatt tid för att berätta för familj och vänner om känslor och tankar, men också berättat när de inte vill ha några frågor, eller om de inte vill prata om sin behandling.

Om du bestämmer dig för att involvera människor runt dig i din behandling, se till att du också berättar för dem exakt hur du vill bli stöttad och när.

Detta är råd som jag normalt ger till dem som står nära kvinnor som genomgår fertilitetsbehandling:

  • Lyssna på kvinnan utan att vara inriktad på att hitta en lösning, fertilitetspatienter har redan tänkt på varje möjlig lösning för att bli mamma.
  • Detta projekt är en känslomässig berg- och dalbana, varje misslyckat försök/missfall blir en känslomässig utmaning. Respektera de känslomässiga reaktionerna som din vän/familjemedlem har och var medveten om att hennes tårar och sorg är en del av processen. Kom ihåg att det här är ett tidsbegränsat projekt och att hon kan ändra sin personlighet under processen, men inte för alltid!
  • Säg inte saker som kan få din vän/familjemedlem att känna sig ansvarig för sin brist på graviditet genom att säga saker som "stressa inte", "tänk inte på det, så blir du gravid!", eftersom stress inte kan vara enda anledningen till att hon inte blir gravid!
  • Prata inte om alla de mirakelhistorier som du har hört om par som köpte en hund, började adoptionsprocessen, eller bara inte tänkte på att göra barn längre – som plötsligt blev gravida. Det finns en anledning till att dessa kallas mirakelberättelser, för det är det som är "ett mirakel", det är inte normalt!
  • Att vara stödjande betyder inte att du behöver säga något smart eller empatiskt, ibland är ord inte nödvändiga. Kanske är det nog att du bara är närvarande och erbjuder en kram eller en hand att hålla i.
  • Fråga hur hon vill bli stöttad? Hon är expert på sitt eget liv och vet vad hon behöver och när.

Hjälp människor att hjälpa dig, om du behöver det och när du behöver det.

Lycka till!
Tone Bråten