Jag känner inte igen mig…

Jag känner inte igen mig…

Hon grät, hon var så besviken över ytterligare ett misslyckat IVF-försök. Hon har redan en son som är 9 år gammal, men nu vill hon ha ett syskon till honom. Hon känner att hon inte har rätt att klaga. Hon känner att ingen kommer att förstå hennes känslor och tankar, inte ens hennes make. Hon sörjer över sitt önskade barn, men hon har ju redan ett...

Jag frågade henne hur hon känner just nu och hur hon vill att denna situation ska bli annorlunda. Hon tittade på mig och sade de ord som jag ofta hör från patienter: "Jag känner inte igen mig själv".

Hon försökte förklara:

  • Innan hoppade jag i studsmattan med min son. Nu är jag rädd för att hoppa, eftersom det kanske inte är bra för mig under IVF-behandlingen.
  • Min son kan inte ta med vänner hem längre, eftersom jag inte orkar delta i min sons sociala liv.
  • Jag motionerar inte längre, eftersom jag inte orkar.
  • Jag lagar inte mat längre; min make gör middag när han kommer hem.
  • Jag bara arbetar och tänker på behandlingen med äggdonation eller embryodonation; jag vill bara ha mitt andra barn!
  • Jag blir arg och svartsjuk när jag ser gravida kvinnor!

Vill du prata med andra patienter som erfarit liknande känslor, så att de kan berätta för dig om sina lösningar?

Lägg i så fall två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig med kontaktuppgifter till patienter som är villiga att prata med dig.

Få kontakt med andra patienter

Jag berättade för henne att hon har två barn nu. Ett lever och är hemma och det andra är fortfarande en illusion. Vilket av dem förtjänar hennes energi?

Hennes barn som lever befinner sig i en situation där han inte kan tävla eller slåss med ett syskon om sin mammas energi och uppmärksamhet. Han ser en mamma utan ork, men vet inte varför. Barn skyller ofta på sig själva om deras föräldrar är ledsna. Om barnet inte vet anledningen till att föräldern är ledsen behöver barnet få veta att mammans sorg inte beror på det.

Jag frågar min patient:

Om du inte känner igen dig själv, säg mig, vem är du då?

Hon berättade att innan hon började fokusera på sitt önskade andra barn hoppade hon på studsmattan, var social, tränade, var glad över andras graviditeter och lagade mat till sin man!

Jag sa till henne att det är möjligt att komma närmare den person som hon verkligen vill vara, den person som hon känner igen, och att hon måste fokusera på sitt liv här och nu.

Hon behöver lita på fertilitetskliniken, att den kommer att göra sitt bästa för att få henne gravid och att det sedan är upp till naturen. Det ligger utanför hennes kontroll. Hon blir inte mer gravid genom att enbart fokusera på fertilitetsbehandlingen. Framgångsgraden är på hennes sida! Medan kliniken gör sitt jobb behöver hon fylla på sin energi igen, steg för steg för att komma tillbaka till den person hon känner igen.

Vi gjorde en lista tillsammans över aktiviteter som hon kunde försöka göra under de kommande två veckorna, tills vi träffades igen:

  • Hoppa på studsmattan med sin son
  • Laga två middagar till sin familj
  • Motionera två gånger
  • Titta på sin sons fotbollsmatch den veckan

Vi kom överens om att detta var en bra start på vägen mot den person hon vill vara, den person hon känner igen. Steg för steg!

Är du i en situation där du kan göra små förändringar för att bli mer lik den du vill vara? Är du i en situation där du önskar att du kunde ge mer av din energi till människor som står dig nära? Försök göra små förändringar; det kommer att göra stor skillnad för människorna omkring dig!

Jag önskar dig all lycka! Jag vet att du kan göra det!
Tone Bråten
 

Vill du diskutera din situation med oss?

Vänligen lägg två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig och försöker hjälpa till.

Få råd om din situation