I dag kommer jag att berätta om ett mycket intressant fall med en patient som radikalt bytte diet efter att hon kommit till min klinik. Hennes smeknamn i den här historien är Doreen.
Hennes vikt hade ökat långsamt, men stadigt från att hon var tonåring. Hon hävdade att hon åt mat i normala mängder och gjorde sin träning regelbundet. Hennes menstruation var aldrig regelbunden och det kunde gå flera månader mellan varje blödning. Hon hade hår som växte i ansiktet.
Hon berättade att hon alltid hade en ständig längtan efter choklad, chips och dietläsk, men att hon bara försökte äta dessa under helgerna. Hon vägde 90 kilo när hon kom på en konsultation för fertilitetsbehandling på ett norskt sjukhus. Läkaren berättade för henne att hon hade PCOS och att hon var för överviktig för att genomgå IVF. Doreen kom sedan till min klinik, Klinikk Fjeld, för ytterligare hjälp.
Kost.
Jag berättade för henne att hon radikalt behövde byta kost för att bli av med PCOS. Jag bad henne börja äta en ketogen diet med bara 20 gram kolhydrater per dag. Hon fick en vecka på sig att minska mängden kolhydrater, vilket är en ganska stor förändring för de flesta patienter!
Till frukost åt hon ägg och olika grönsaker. Till lunch hade hon en sallad med kött eller fisk och olivoljedressing, eller några rester från middagen. Hennes middag bestod av olika typer av kött, kyckling eller fisk med massor av grönsaker och alltid med en god, fet sås eller gräddfil. Jag uppmanade henne också att använda mycket örter, kryddor och inlagda grönsaker, eftersom det skulle göra hennes tillfredsställelse av måltiden mycket större. Jag sa att hon kunde komplettera med lite nötter, ost och skinka. Efter några dagar berättade Doreen för mig att hennes önskan att småäta helt hade försvunnit.
Jag sa till henne att allt fett skulle komma från bra olivolja eller annan kallpressad olja, gräddfil och smör. Alla margariner och bearbetade oljor togs bort ur hennes kost.
Jag förklarade för Doreen hur viktigt det är att vara medveten varje gång man äter, med fokus på att njuta av smaken och lukten av maten och att hon bara borde äta när hon var hungrig.
Efter tio dagar kom hennes menstruation tillbaka och efter fyra veckor hade hennes vikt minskat med 5 kilo. Resultatet motiverade henne att fortsätta med dieten. Hennes menstruation fortsatte att komma med 30-32 dagars mellanrum. Efter 3 månader var hon 12 kilo lättare och hennes man 14 kilo lättare!
Efter 4 månader var hon gravid!
Och efter 6 månader hade Doreen gått ner 23 kilo. Jag berättade för henne att hon då behövde öka sitt kolhydratintag lite, så att hon inte skulle komma in i en ketos-fas (bränna sitt eget fett för att få tillräckligt med kalorier) medan hon var gravid. Allt gick bra med graviditeten och hon är nu lycklig mamma till en kär son!
Nyare studier visar också hur viktigt det är att äta hälsosamt under graviditeten.
Nyare studier visar också hur viktigt det är att äta hälsosamt under graviditeten, så att fostrets blodsockernivå håller sig normalt och inte blir för högt. Gravida kvinnor med PCOS eller enbart övervikt tenderar att få höga insulinnivåer och får ofta gestationsdiabetes. Detta medicinska tillstånd gör ofta att kvinnorna får större bebisar, de får oftare havandeskapsförgiftning (preeklampsi) och tenderar att föda för tidigt.
Doreen är ett härligt fall och jag ser ofta många liknande med samma goda resultat. Det är så underbart och tillfredsställande att se hur kroppen svarar när den får rätt mat.