Hur påverkar fertilitetsbehandlingen din livskvalitet? Kan jag hjälpa dig att ändra fokus?

Hur påverkar fertilitetsbehandlingen din livskvalitet? Kan jag hjälpa dig att ändra fokus?

Många IVF-patienter som jag pratar med har en lång historia med flera IVF-försök bakom sig. De har försökt i flera år att få sin dröm att gå i uppfyllelse; att få barn. Många av dessa IVF-patienter lever som om de vore gravida i flera år, trots att de inte är gravida. De begränsar sig själva, eftersom de vill leva så sunt som möjligt under sin fertilitetsbehandling. Det är bra, men vi behöver också energi och god livskvalitet medan vi är IVF-patienter, eftersom vi inte vet hur lång tid det kommer att ta.

De flesta fertilitetspatienter som jag pratar med lever ett hälsosamt liv, de behöver inte vara oroliga för att dricka en kopp kaffe eller ett glas vin, eller inte få tillräckligt med motion. Ibland tror vi att vi kan påverka resultatet och behandlingen mer än vi faktiskt kan. Jag pratar med IVF-patienter som känner sig rädda, eftersom de tror att hur de tänker och hur de känner kommer att påverka befruktningen.

Varje vecka hör jag dessa ord: "mitt liv är parkerat". IVF-patienter ändrar sin livskvalitet; de väntar med att ta semester, med att byta jobb, bygga hus eller flytta. De väntar även med sina bröllop, eftersom de vill ha barn först.
IVF-patienter är redo att gå vidare till nästa fas i livet – att bli föräldrar. Innan de når sitt mål är deras fokus, energi, pengar, tid och känslor involverade i "barnprojektet". Vi är vana vid att nå våra mål i livet om vi bara anstränger oss så mycket vi kan. Det är logiskt för oss. Så om behandlingen tar tid, eller om vi genomgår flera misslyckade IVF-försök, blir det meningslöst och ologiskt för oss. I stället för att förena oss med det faktum att vi inte kan kontrollera resultatet av ett IVF-försök, försöker vi ännu hårdare att fokusera och påverka resultatet. Det kan göra oss olyckliga.

Är det möjligt att fokusera på ett annat sätt och göra IVF-patientens livskvalitet bättre under IVF-behandlingen?

Barnet behöver föräldrar med energi, och du behöver energi för att fortsätta behandlingen. Barnet kan inte vara ensamt ansvarigt för att bygga upp din livskvalitet.

Fråga dig själv: "Vem är jag under den tiden då jag inte håller på att försöka bli gravid?"

Du har fem viktiga arenor i ditt liv: jobb, barnprojekt, relationer, hobbies och vänner. Vilken arena ger dig energi? Om du tar bort barnprojekt och jobb, vad har du kvar?

Normalt ger inte IVF-behandlingen dig någon energi, eftersom den ligger utanför din kontroll och det är ett osäkert projekt. Vad du behöver göra är att fokusera på de arenor som är under din kontroll och som ger dig energi; din partner, dina vänner, dina fritidsintressen. Jag menar inte att det är lätt att flytta fokus, utan du måste öva! Ge bort ansvaret för "barnprojektet" till fertilitetskliniken; du måste lita på att den kommer att göra sitt bästa för att få dig gravid. Den viktigaste processen under behandlingen sker i labbet på kliniken. Dina tankar och känslor påverkar inte befruktningen.

Jag ger mina patienter en enkel regel: lev som gravid när du är gravid, inte innan. Njut av livet – du blir inte mer gravid av att enbart fokusera på IVF-behandlingen. Som IVF-patient förtjänar du en god livskvalitet. Jag är säker på att du kan skriva ner en lång lista över allt som du har gjort hittills i ditt barnprojekt. Jag är säker på att jag kommer att bli imponerad av allt du har gjort för att bli mamma. Och jag är säker på att ditt barn också kommer att bli imponerat och känna sig speciellt och önskat, när han eller hon lyssnar på din berättelse.

Beröm dig själv för allt som du har gjort! Njut av livet tills du blir förälder! Byt fokus och ge dig själv en bättre livskvalitet!

Lycka till!
Familjerådgivare
Tone Bråten

Du behöver inte ha svar på alla dina frågor innan din bebis föds med hjälp av donerade ägg!

När du överväger äggdonation söker du information. Information leder till förtroende och förtroende leder till inre frid. Vi söker alla känslan av inre frid och vill känna att vi fattar de rätta besluten. Vi fruktar känslan av ånger och känslan av att inte göra det bästa för vårt framtida barn. Vid äggdonation vill vi fatta de beslut som är bäst för våra framtida barn... Läs mer →