Tycker du att det är svårt att ta en paus från äggdonationsbehandling? Du är inte ensam!

Tycker du att det är svårt att ta en paus från äggdonationsbehandling? Du är inte ensam!

Många av mina patienter är frustrerade över att deras partners, vänner och familjer vill att de ska ta en paus från äggdonation. Vi vill alla att våra nära och kära ska vara glada, vi vill inte se dem ledsna eller olyckliga.

Men vad kan de förvänta sig?

När ett barn är din högsta önskan och du har genomgått flera misslyckade IVF:er har du rätt att känna dig olycklig! Denna behandling är så viktig för dig, så varför ta en paus från det allra viktigaste i ditt liv; resan för att försöka bli mamma?

Det är lätt för andra att föreslå en paus från fertilitetsbehandlingen! Kanske vill de att du ska tänka på något annat? Kanske vill de att du ska gå tillbaka till ”det normala” och fokusera på andra delar av ditt liv, utöver att bli mamma? Kanske är det svårt för dem att stötta dig? Kanske vet de inte hur de ska göra det?

Vill du prata med andra patienter som varit i samma situation?

Lägg i så fall två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig med kontaktuppgifter till patienter som är villiga att prata med dig.

Få kontakt med andra patienter

Min erfarenhet från möten med patienter är att det ofta är svårt för dem att ta paus från fertilitetsbehandlingen och nu ska jag berätta varför:

  • Det är möjligt att ta en paus från den medicinska behandlingen, men du kan inte pausa din modersinstinkt, din önskan om ett barn och din dröm om att bli mamma. Dina tankar och känslor finns fortfarande där även om du tar en paus från fertilitetsbehandlingen.
  • En paus betyder att det kommer att ta längre tid att nå ditt mål – du är ju redan redo att bli mamma och har varit det under lång tid!
  • En paus från fertilitetsbehandlingen betyder att du kommer att bli äldre, klockan tickar och du vill inte bli en gammal mamma.
  • Det sista du vill ha är en paus, eftersom det kommer att medföra längre väntan på att få barn. Fertilitetsbehandlingen innebär redan massor av väntan och du har fått nog av väntan!
  • Om du har haft en misslyckad IVF betyder det att du redan har fått längre väntetid; väntan på nästa försök! Det innebär att behandlingen i sig ger dig ”pauser”.

Jag hoppas att du känner igen dig i några av dessa meningar? Jag hoppas då att meningarna ovan kan hjälpa dig att förklara för omgivningen att en paus inte är en lösning som kommer att göra dig glad. Lösningen är att bli mamma och för att bli gravid måste du fortsätta med fertilitetsbehandlingen. För att fortsätta behandlingen behöver du hopp, motivation och stöd från dem som står dig närmast.

Förklara för dem varför det är svårt för dig att ta en paus från fertilitetsbehandlingen och berätta sedan hur de kan stötta dig i framtiden.

På så vis gör du det enklare för dem att ge dig stöd på bättre sätt, i stället för att bara säga att du ska ta en paus!

Jag önskar dig stor lycka till!!
Tone Bråten
 

Vill du prata om din situation med oss?

Lägg i så fall två minuter på att fylla i formuläret, så återkommer vi till dig och försöker hjälpa till.

Få råd om din situation